2023-06-06

Katra personāla atlases procesa rezultātam vajadzētu būt ilgtermiņa un augstas kvalitātes nodarbinātības attiecībām, kur gan darba devēja, gan darbinieka vēlmes un cerības ir apmierinātas. Visaptverošs un labi pārdomāts personāla atlases un novērtēšanas process palīdz sasniegt šo mērķi.

Lai uzlabotu personāla atlases speciālistu un vadītāju darbu, Tripod veic dažādus psiholoģiskus testus un sniedz tiem precīzus skaidrojumus. Tādējādi piemērotā kandidāta atrašanas un palikšanas iespējas organizācijā ir ievērojami augstākas salīdzinājumā ar kandidātu, kas tika atlasīts tikai uz intervijas pamata..

  • Kas ir intelektuālo spēju testi?

Intelektuālo spēju testi ir izstrādāti, lai noteiktu kandidāta kognitīvās spējas. Testi mēra intelektuālo spēju, izmantojot abstraktus uzdevumus, kas var nebūt līdzīgi darba uzdevumiem, kurus persona risinās nākotnes darba pozīcijā. Tādēļ tests nenosaka kandidāta kompetenci risināt konkrētus darbā saistītus uzdevumus, bet gan vispārīgi viņa/-as spējas un intelektu ātri apstrādāt informāciju – tas arī atspoguļo viņa mācīšanās spējas, kas, savukārt, ir ciešāk saistītas ar darba veiksmīgu uzdevumu izpildi darbā, kas prasa intelektuālu piepūli.

Tādu testu veidošana prasa padziļinātas teorētiskās zināšanas psihometrijā un psihololoģijā. Testu sagatavošana sākas ar uzdevumu izveidošanu, pēc tam tiek veikts pilotpētījums, un tad tests tiek standartizēts. Viena testa izstrādes periods ir 1-3 gadi. Tas ir prasīgs, ilgtermiņa un dārgs process, tāpēc augstas kvalitātes testi parasti nav pieejami internetā bez maksas.

  • Kam ir domāts intelektuālo spēju tests?

Intelektuālo spēju testi ir domāti kā noderīgs rīks darbiniekam, kura uzdevums ir identificēt labāko iespējamo kandidātu. Tomēr, intelektuālo spēju tests nav nepieciešams visiem amatiem. Ja darbs, galvenokārt, prasa praktiskas profesionālas prasmes (piemēram, automašīnu mehāniķis, frizieris) vai ļoti labas komunikācijas prasmes (klientu apkalpošana), intelektuālo spēju testu neizmanto. Intelektuālais potenciāls ietekmē veiktspēju prasīgākos un analītiskākos darbos vai lomās, kas prasa nepārtrauktu mācīšanos, informācijas apstrādāšanu un analīzi, sarežģītu lēmumu pieņemšanu utt. Tāpēc, intelektuālo spēju testi ir ieteicami vairumam profesionālo un vadības amatu.

Kā noteikums, vispārējais spēju tests ir pietiekams, lai testētu intelektuālās spējas. Izņēmums ir IT joma, īpaši programmēšana, kur prasība visbiežāk ir telpiskās domāšanas spējas. Tāpēc IT jomā kandidātu novērtēšanā var izmantot tikai telpisko spēju testu.

  • Cik precīzi testā var noteikt kandidāta Intelektuālās spējas?

Vairāk nekā simts gadus veiktie pētījumi liecina, ka no visiem novērtēšanas instrumentiem intelektuālo spēju tests var visprecīzāk “paredzēt” cilvēka darba sniegumu. Jo sarežģītāks un prasīgāks darbs ir intelektuālajā nozīmē, jo drošāk var teikt, ka cilvēks ar augstākām spējām ar šo darbu tiek galā labāk. Turklāt, pamatojoties uz testa rezultātiem, var pieņemt, cik daudz laika cilvēkam nepieciešams, lai iejustos darbā un apgūtu jaunas prasmes, t.i., cik ilgu laiku viņam var būt nepieciešams kolēģu atbalsts un vadība.

Tripod intelektuālo spēju testi ir iedalīti divās kategorijās:

intelektuālo spēju tests speciālistiem – raksturo verbālās, skaitliskās, telpiskās un vispārējās spējas;

intelektuālo spēju tests vadītājiem – mēra skaitliski loģisko domāšanu. Testam nav labas alternatīvas intelektuālo spēju novērtēšanai – ne intervija, ne praktisks uzdevums to nevar tik precīzi izmērīt. Piemērotības pārbaudes izmantošana palīdz samazināt darbā pieņemšanas kļūdas.

Parasti mēs iesakām izmantot intelektuālo spēju un personības testu kopā. Tas ļauj novērtēt, kā cilvēks realizē savas spējas – kāda ir viņa stresa tolerance un vēlme komunicēt, kā viņam piestāv darbs komandā, kāda ir viņa iekšējā motivācija un spēja pielāgoties. Tas, vai lielāka nozīme tiek piešķirta personības vai intelektuālo spēju pārbaudes rezultātiem, ir atkarīgs no tā, kas tiek sagaidīts no konkrētas pozīcijas.

Vai intelektuālo spēju testu ieviešana, ievērojami pagarina darbā pieņemšanas procesu?

Intelektuālo spēju testi parasti tiek izmantoti, lai novērtētu fināla kandidātus. Testa veikšana aizņem 40–45 minūtes, un, ja testu veic Tripod, tas notiek tiešsaistē, vebkameras priekšā.

Personāla atlases speciālistam un organizācijai tas ir ievērojami lielāks laika un finansiālais ietaupījums, salīdzinot ar cilvēka pieņemšanu darbā un pārbaudes laikā atklāšanu, ka viņš nav piemērots konkrētajam amatam.

Testu var vadīt asistents, bet rezultāti jāinterpretē personai, kura ir izgājusi testa apmācību un ieguvusi testa lietotāja licenci.

Kur sākt, pasūtot novērtēšanas pakalpojumu vai testēšanu?

Ja vēlaties savā personāla atlases procesā iekļaut psiholoģiskos testus, šeit ir galvenie ieteikumi, kā sākt darbu:

• sagatavot visaptverošu kandidāta profilu, t.i., skaidri pateikt, kādi būs viņa galvenie uzdevumi un kādas kompetences tam ir svarīgas;

• tad var izvēlēties piemērotus vērtēšanas rīkus, ar kuru palīdzību var novērtēt nepieciešamās kompetences, prasmes vai psiholoģiskos priekšnosacījumus.

Pārdomāta, profesionāla un daudzlīmeņu testēšana palīdz pieņemt pareizos lēmumus un pieņemt darbā cilvēkus, kuriem piemīt priekšnoteikumi amatam, strādātgriba un attīstības potenciāls.

Ja jūs interesē intelektuālo un/vai psiholoģisko testu iekļaušana jūsu organizācijas personāla atlases procesā, uzziniet vairāk šeit vai sazinieties ar mums.

Similar news

Attīstības ietekme uz atgriezeniskās saites prasmēm
19 sep 2024

Attīstības ietekme uz atgriezeniskās saites prasmēm

Pēc organizācijas aptaujas veikšanas daudzas organizācijas mēdz uzsākt attīstības pasākumus, lai turpinātu darbu ar iegūtajiem rezultātiem. Šādi attīstības pasākumi var ietvert dažādas apmācības, seminārus un koučinga programmas. Ar to palīdzību ir iespējams būtiski ietekmēt atgriezeniskās saites prasmes, kas pēdējā laikā daudzās organizācijās ir kļuvušas par attīstības jomu. Efektīva atgriezeniskā saite – gan sniedzot, gan saņemot […]

Uncategorized
Emocionālā stabilitāte 
11 sep 2024

Emocionālā stabilitāte 

Emocionālā stabilitāte jeb tās pašas skalas otra dimensija – neirotisms – parasti ir kandidāta personības iezīme, kas darba devējus interesē visvairāk. Kandidāta emocionālās stabilitātes novērtēšana ir ļoti svarīga, jo emocionālā stabilitāte norāda uz indivīda spēju tikt galā ar stresu, pielāgoties pārmaiņām un saglabāt profesionalitāti sarežģītās situācijās. Produktivitātes saglabāšana, atrodoties saspringtā situācijā, ir būtiska ilgtermiņa panākumiem […]

Uncategorized
Tripod testu licencēšanas apmācību programma personāla speciālistiem un vadītājiem
10 sep 2024

Tripod testu licencēšanas apmācību programma personāla speciālistiem un vadītājiem

Nākošās Tripod testu licences apmācības norisināsies: 23.10.-24.10.2024.+21.11.2024. Personāla speciālisti apmācībās iegūs pamat zināšanas un prasmes, lai patstāvīgi izmantotu Tripod testus kandidātu un darbinieku izvērtēšanā. Cenā ir iekļauti izmēģinājuma testi apmācību dalībniekiem un diviem prakses gadījumiem, pusdienas, atspirdzinājumi, visi mācību materiāli, kā arī atbalsts pirmajos testēšanas projektos! Apmācības ir aizraujošas, interaktīvas un ļoti praktiskas! Apmācības ietver […]

Uncategorized
Kā izskatās laba atgriezeniskās saites kultūra?
03 sep 2024

Kā izskatās laba atgriezeniskās saites kultūra?

Labas atgriezeniskās saites kultūras izveide organizācijā ir viens no faktoriem, kas būtiski veicina gan darbinieku, gan pašas organizācijas attīstību. Šāda kultūra veicina atklātu saziņu, nepārtrauktu mācīšanos un labāku sniegumu. Veicot pētījumus un ar tiem saistītos turpmākos pasākumus, dalīsimies ar galvenajiem punktiem, kas palīdz veidot spēcīgu un efektīvu atgriezeniskās saites kultūru. Radīt drošu psiholoģisko vidi darbā […]

Uncategorized
Darbinieku atlases vadība zema bezdarba līmeņa apstākļos 
20 aug 2024

Darbinieku atlases vadība zema bezdarba līmeņa apstākļos 

Nodarbinātības valsts aģentūras dati liecina, ka bezdarba līmenis Latvijā 2024. gada jūnija beigās bija 5,1%. Šodienas darba tirgū, ko raksturo zems bezdarba līmenis, uzņēmumi saskaras ar ievērojamiem izaicinājumiem, lai piesaistītu un noturētu talantīgākos darbiniekus. Mēs apzināmies šos izaicinājumus un piedāvājam savas zināšanas, lai palīdzētu klientiem gūt panākumus. Lūk, daži vērtīgi padomi un ieteikumi, kā orientēties […]

Uncategorized
Veiksmīgu komandu veidošana: stratēģijas, piemēri un rīki
25 2024

Veiksmīgu komandu veidošana: stratēģijas, piemēri un rīki

Mūsdienu straujajā biznesa pasaulē jebkuras organizācijas panākumi lielā mērā ir atkarīgi no tās komandu efektivitātes un darba ražīguma. Veiksmīgas komandas izveide nav tikai tās prasmīgie dalībnieki. Tas prasa rūpīgu plānošanu, skaidrus mērķus, efektīvu komunikāciju un pareizu vadību. Šajā rakstā mēs aplūkosim veiksmīgas komandas būtiskos elementus, izcelsim reālus piemērus un apspriedīsim rīkus, kas var uzlabot komandas […]

Uncategorized
Aicinām uz Tripod Intervijas kāršu apmācībām!
05 2024

Aicinām uz Tripod Intervijas kāršu apmācībām!

Mācību norises detaļas: 📅 Datums: 31. jūlijs 🕒 Laiks: 12:30 (pulcēšanās no 12:15) 📍 Vieta: Biroju ēka “Verde”, Roberta Hirša iela 1 Pilna cena apmācībām ir 240 EUR (Smart HR partneriem un LPVA biedriem atlaide -20%)! 💰 Kas ir Tripod intervijas kārtis? Tripod intervijas kārtis ir ideāls rīks personāla atlases un personāldaļas speciālistiem, kas vēlas […]

Uncategorized
Darba dzīve un pienākumi šodien
03 2024

Darba dzīve un pienākumi šodien

Darba dzīve un ar darbu saistītie pienākumi mūsdienās prasa, lai arvien vairāk darbinieku spētu izprast savu darba saturu, patstāvīgi pieņemt lēmumus un rast risinājumus problēmām, kas rodas. Šajā ziņā ir mainījusies arī vadītāja loma, pārejot no kontrolēšanas un vadīšanas uz darbinieka patstāvības un profesionālās attīstības atbalstīšanu. Būtiskās vadītāja kompetences arvien vairāk ietver koučinga vadības stilu, […]

Uncategorized
Ask Us